I konsul Heftyes fotefar rundt Nøklevann

4/6-2016

"Heftyes snarvei" - fyllingen som nå er synlig igjen ifm. nedtappingen av Nøklevann - synlig kun i 2015/16. Kilde: Sarabråtens Venner

I 2015 ble Nøklevann tappet for å vedlikeholde den gamle demningen ved Rustadsaga. Vannstanden sank med 5,5 meter, og med det dukket mye spennende historie fra gamle dager opp i lyset. Den største attraksjonen var at den gamle veien som konsul Heftye fikk laget som snarvei nord i Nøklevann, nå har kommet opp i dagen.

Det har vært folkevandring over denne gamle historiske veien, som tidligere ble brukt av fintfolk og gjester på Sarabråten. Vi ønsker at Friluftsklubbens medlemmer også skal kunne oppleve denne, før vannet sakte men sikkert stiger til vanlig vannivå iløpet av sommeren og høsten 2016. Da vil veien, og også andre historiske steder som hjulbåten Saras brygge, forsvinne ned i Nøklevanns dype vann igjen, kanskje for alltid!

Sarabråten var det største stedet rundt Nøklevann, der det tronet på høyden nordøst for vannet med en praktfull utsikt. Stedet har sannsynligvis vært bebodd siden 1300-tallet, og har også vært krongods under Kongen på midten av 1500-tallet. Rundt 1840 ble stedet og Sarabråten kjøpt av handelsfirmaet Heftye og sønn, og etter det fikk det sin storhetstid.  Her var det festivitas og finbesøk, men også til glede for turfolket. Etterhvert brant bygningene ned, eller ble revet ifm. drikkevannsrestriksjonene, og nå idag står det bare ruiner igjen.

På årets første fottur skal vi besøke disse stedene på en rundtur rundt Nøklevann. Vi får da se historiske gamle steder, samtidig som man kan oppleve naturen grønnes, og omgivelsene til et stort vann som er tappet med over 5 meter. Vi startet på Østmarksetra, og vil gå via Heftyes gamle svingbru-attraksjon Korketrekkeren ned til Nøklevann. Vi krysser selvsagt Nøklevann over den gamle veien i vannet, før vi går opp til Sarabråten. Her har det de siste årene blitt ryddet og pyntet mye, i regi av Sarabråtens Venner, mange frivillige og kommunen. Dermed får vi nå bedre sett de gamle ruinene, samtidig som det har kommet en flott og informativ infotavle med mange bilder på stedet.

Sjekk også de fine nettsidene til: Sarabråtens Venner. De har også fått låne gamle bilder av Christine Heftye, og 6 fotoalbum og begge gjestebøkene fra Heftyes tid er digitalisert og publisert på Flickr - sjekk bildelink: Flickr

Etter å ha brukt lang og god tid her på nordsiden av Nøklevann, så fortsetter vi rundt vannen sørover der det tidligere var mange bebodde husmannsplasser som Bremserud, Kattisa, mm. Dette er turleders nærområde, så vi skal innom mange andre interessante steder også på vår rundtur, før vi tar en lang og god lunsjrast på Rustadsaga. Den blir forøvrig drevet av familien Ullevålseter. Etter matpausen går vi tilbake via vestsiden av Nøklevann, forbi badeplassen og Sørlimyren, som nå er merket av nedtappingen. Turen blir rundt 8 km. i rolig tempo med mange stopp underveis.

Turfakta

Fremmøte: Østmarksetra p-plass kl. 11. Offentlig: T-banen linje 3 til Ulsrud eller buss 76 til Østmarkveien. Derfra går man mot Østmarka, og følger Østmarkveien østover og oppover til parkeringsplassen ved Ulsrudvann. 

Ta med: Varme klær, sitteunderlag, mat, drikke og gjerne termos med noe varmt i. Vi satser på rast på Rustadsaga.

Kart: Oslo Østmarka 1:50.000. Turleder har med GPS med kart

Påmelding: Til kontaktpersonen innen 1. juni 2016.

Kontaktperson: Aina Grymyr <agrymyr@yahoo.no>