Dagstur til Mørkganga og Gyrihaugen

9/9-2017

Fullmånen står rett over Gyrihaugen.
Foto: Magne Arentsen

Vi tar turen til Nordmarkas mest spektakulære kløft Mørkganga og Gyrihaugen, som har en av de flotteste utsiktene marka har å by på. Utsikten fra Gyrihaugen er 360 grader, men flottest mot vest der vi ser over mot Ringerike og Norefjell. Med Migartjernet i front, ser vi ned på Steinsfjorden og Tyrifjorden. Dette er et klassisk bilde fra Nordmarka mange har sett foto av tidligere, bli med å få dine egne flotte bilder på denne turen.

Fra p-plassen ved Åsaveien nede ved Steinsfjorden følger vi blåmerket sti bratt oppover lia. Turen starter på en gammel kulturvei/ -sti og snor seg oppover. Det er en ganske krevende oppstigning og returen nedover er ingenting for vonde knær. Vi følger stien, som leder oss stadig lenger oppover lia. Etter hvert går den over til å bli en steinur, da er vi inne i Mørkganga naturreservat. På slutten er det svært bratt og mye løs stein. Her er det viktig at vi holder god avstand til hverandre det siste stykket opp mot og i selve juvet, da det kan være fare for steinsprang! Men da er det ikke lenge før vi er ved den imponerende Mørkganga.

Vi kommer oss opp gjennom dette gjelet, hvor det er nyttig å holde seg fast i en vaier på høyresiden. Fra parkeringen og opp til gjelet er det bare ca 1,5 km å gå men det stiger nesten 500 høydemeter på denne strekningen. Vel oppe er det flott utsikt. Vi skal imidlertid videre og følger stien mot det idylliske Migartjern (563 moh.), hvor det er fine bademuligheter. Derfra går vi til nordsiden av vannet og fortsetter den lettgåtte, men bratte stien videre opp til Gyrihaugen (683 moh), hvor utsikten er helt suveren.

På tilbaketuren tar vi blåstien ned til Skardtjern i stedet for å gå ned den bratte Mørkganga. Fra Skardtjern legger vi kursen nordover og følger blåstien helt ned til Åsaveien. Turen er ikke lang, kun 7,5 kilometer. Men den er krevende, bratt opp og bratt ned.

Turfakta

Avreise: Fra Oslo kl. 10:00, si ifra hvis du stiller med bil (bilspleis)

Ta med: Mat, drikke, gode sko, sitteunderlag og bekledning etter været. Mulig vi tar en middagsstopp på hjemveien.

Maks antall personer: 10

Påmelding: Til kontaktpersonen innen 6. september 2017.

Kontaktperson: Lin Østad <lin.ostad@hotmail.com>