Topptur til Skaugumåsen

27/8-2017

Utsikt fra Skaugumåsen
Foto: Anne Bugge

Skaugumåsen er et område med mye historisk sus over seg. Åsen er et landemerke og godt synlig fra store deler av Oslo-området.

Helt frem til ca. 1814 var Skaugumåsen en av vardetoppene i landets militære varslingssystem. Det har også vært to bygdeborger der oppe. Bygdeborgene skriver seg fra folkevandringengstiden, 400-600 e. Kr. Det var en urolig tid i Norge. En bygdeborg er en befestet knaus eller fjelltopp der folk kunne søke tilflukt.

Skaugumåsen er naturreservat. Formålet med naturreservatet er å bevare det som visstnok er en av landets fineste forekomster av alm- og lindeskog med tilhørende plante- og dyreliv.

Rett under åsen ligger Skaugum gård. Gårdens historie går helt tilbake til middelalderen.

Vi skal også besøke Semsvannet. Askers befolkning valgte Semsvannet som sitt tusenårssted i år 2000.

Turen starter ved utfartsparkeringen i nærheten av Sem Gjestegård. Vi går fra parkeringsplassen kl. 11.00

Det blir bratt oppstigning til utsiktspunktet. Vi fortsetter derfra og nordover mot Grosetkollen, Persbråtan, ned til Semsvannet og tilbake til parkeringsplassen. Vi kommer ikke innom noe serveringssted på selve turen, så det blir uterast. Ved turens endepunkt har vi derimot mulighet til å avslutte på NaKuHel (Nasjonalt senter for natur kultur og helse). Der er det vidunderlige vafler å få kjøpt - eller annet snadder.

Ta med mat, drikke og sitteunderlag. I starten av turen er stien bratt og steinete - godt fottøy anbefales.

Turens lengde: 4-5 timer.

Turfakta

Transport: Buss 275 fra Asker stasjon kl. 10.17 - til Vøyen, eller tog L1 fra Oslo S til Hvalstad stasjon. Kommer du med bil, så er det parkering på Øvre Sem utfartsparkering.

Retur: Buss 275 fra Vøyen til Asker stasjon går 27 minutter over hver hele time. 

Kart: Oslo Vestmark

Telefon til kontaktperson: 97 15 43 34

Maks antall personer: 16

Påmelding: Til kontaktpersonen innen 25. august 2017.

Kontaktperson: Anne Bugge <ixlapz@gmail.com>