Helgetur til Solobservatoriet på Harestua

29 - 30/10-2011

Denne helgen må alle legge inn bestilling på klarvær. Vi skal nemlig av sted for å titte på stjernene.

Solobservatoriet på Harestua ble åpnet i 1954 og ble frem til 1986 brukt til forskning på solen. Observatoriet er det eneste større vitenskapelige observatorium i Norge. Solobservatoriet har en rekke kikkerter og et stort solteleskop som besøkende kan få prøve for en liten titt på himmelske legemer. De har i tillegg en 'liten backup-løsning' (simulator) som benyttes om ikke været er på stjernetitternes side.

Solobservatoriet ligger 588 m.o.h. og har utsikt til både stjernene og det lavere-liggende landskapet rundt Harestua, og Bislingen, Katnoshøgda og Kjerkeberget. Vi reiser av sted med toget til Harestua lørdag ettermiddag og trasker de 3 km opp til Solobservatoriet. Der får vi et astronomisk foredrag, samt omvisning på stedet. Vi overnatter også i en av bygningene som tilhører observatoriet (de som har lyst kan overnatte i lavvo).

Søndag skal vi bevege våre egne legemer sydover et stykke før vi setter oss på toget igjen. Vi tar turen fra Solobservatoriet over Paradiskollen og Rundkollen, før vi returnerer med toget fra Hakadal kl. 16.13. Søndagens tur blir på ca 10 km.

Turfakta

Avreise: Med tog som går kl 13:47 fra Oslo S. Ankomst Harestua kl 14:36.

Pris: kr 593 inkl. tog t/r Oslo S, omvisning, foredrag og overnatting på solobservatoriet. Felles middag kommer i tillegg.

Utstyr: Lakenpose, hodelykt, tørt skift til å ha på inne, brødmat til frokost søndag og nister, drikke til middag og på turen. Turleder sørger for innkjøp til felles middag.

Maks antall deltakere: 20 personer.
NB! Vi må være minimum 8 personer.

Påmelding: Til kontaktpersonen innen torsdag 20. oktober.
NB! Er det færre enn 8 påmeldte når fristen har gått ut avlyses turen.

Kontaktperson og turleder: Hanne Enger, tlf. 928 52 424, epost hanne_enger@hotmail.com

Avreise: lørdag med tog som går kl 13:47 fra Oslo S. Ankomst Harestua kl 14:36.

Retur: søndag med tog fra Hakadal kl. 16.13

Maks antall personer: 20

Påmelding: Til kontaktpersonen innen 20. oktober 2011.

Kontaktperson: Hanne Enger <hanne_enger@hotmail.com>