Dagstur med heilandskap i Finnemarka

10/10-2010

Denne turen ble utsatt i vår. Vi satser på høsten også er en bra tid for denne turen.

Finnemarka er det området som avgrenses av Tyrifjorden i nord, Holsfjorden og Lierdalen i øst, Drammen med Drammensdalen i sør, og Modumbygdene med Vikersund i vest.  Friluftsklubben har bare en gang vært i Finnemarka tidligere. Da besøkte vi Hørtekollen ved Sylling.

Denne gangen går vi også inn fra Lierdalen, men lengre sør. Vi kjører til Egge, og derfra på bomvei inn til Garsjø og Eiksetra (DOT). Herfra går vi en runde på ca. 12 km, som mye går i et vakkert heiterreng. Vi håper vi får klarvær denne dagen. For turen byr på mange fine utsiktspunkter.

Vi går først rett østover mot Storsteinsfjell. Stedet har et nydelig utsiktspunkt. I H. O. Christophersens "Vei og Varde" fra 1961, beskriver han Storsteinsfjell slik: "For et befriende utsyn. Mot nord og vest endeløse skogmarker, mot øst den brede Lierdal og mot sør den åpne Drammensfjord. Det er ufattelig hvor meget land man overser fra denne høyde". Om hele denne høyden sier H. O. Christophersen videre: ”I Oslos Nordmark har vi ikke noe slikt. Men dersom vi tenker oss Glåmene inne ved Appelsinhaugen løftet 200 meter opp i luften og forstørret tyve ganger, får vi en forestilling om den deilige vidda mellom Storsteinsfjell og Skimtheia".

Videre går vi vestover mot Skimtheia, som er enda en perle i Finnemarka. Ved Skimtvarden finner vi en flott sikteplate med inngraverte avstander og navn på kjente steder over hele det nære Østlandsområdet. Skimtvarden måler 554 m.o.h og er dermed det høyeste punktet i Drammen kommune nord for byen.

Videre mot vest finner vi Tverråsen med sin storslåtte utsikt mot flere av Finnemarkas sentrale områder. Vi går ned igjen fra høyden over Måneskinnsheia ned til Solvang og tilbake til Eikstra.

Turfakta

Avreise med privatbiler fra Sporveismuseet på Majorstuen kl. 10.30. Si ifra ved påmeldingen om du disponerer bil.

Maks antall: 16 deltakere.

Påmelding: Til kontaktpersonen innen fredag 8. oktober.

Kontaktperson: Magne Arentsen <magne@friluftsklubben.no>