Dagstur gjennom heilandskap i Finnemarka

30/5-2010

Finnemarka er det området som av­grenses av Tyrifjorden i nord, Hols­fjorden og Lierdalen i øst, Drammen med Drammensdalen i sør, og Modumbygdene med Vikersund i vest.  Friluftsklubben har bare en gang vært i Finnemarka tid­ligere. Da besøkte vi Hørtekollen ved Sylling.

Denne gangen går vi også inn fra Lier­dalen, men lengre sør. Vi kjører til Egge, og derfra på bomvei inn til Garsjø og Eiksetra (DOT). Herfra går vi en runde på ca. 12 km, som mye går i et vakkert hei­terreng. Vi håper vi får klarvær denne dagen, for turen byr på mange fine utsiktspunkter.

Vi går først rett østover mot Stor­steins­fjell. Stedet har et nydelig utsiktspunkt. I H. O. Christophersens «Vei og Varde» fra 1961, beskriver han Storsteinsfjell slik: «For et befriende utsyn. Mot nord og vest endeløse skogmarker, mot øst den brede Lierdal og mot sør den åpne Drammens­fjord. Det er ufattelig hvor meget land man overser fra denne høyde». Om hele denne høyden sier H. O. Christophersen videre: «I Oslos Nordmark har vi ikke noe slikt. Men dersom vi tenker oss Glåmene inne ved Appelsinhaugen løftet 200 meter opp i luften og forstørret tyve ganger, får vi en forestilling om den deilige vidda mellom Storsteinsfjell og Skimtheia».

Videre går vi vestover mot Skimtheia, som er enda en perle i Finnemarka. Ved Skimtvarden finner vi en flott sikteplate med inngraverte avstander og navn på kjente steder over hele det nære Øst­lands­området. Skimtvarden måler 554 m.o.h og er dermed det høyeste punktet i Dram­men kommune nord for byen.

Videre mot vest finner vi Tverråsen med sin storslått utsikt mot flere av Finne­markas sentrale områder. Vi går ned igjen fra høyden over Måneskinnsheia ned til Solvang og tilbake til Eikstra.

Turfakta

Avreise: Med biler fra Sporveismuseet på Major­stuen kl. 10.30.

Maks antall personer: 16

Påmelding: Til kontaktpersonen innen 28. mai 2010.

Kontaktperson: Magne Arentsen <magne@friluftsklubben.no>