Dagstur i Sørkedalsalpene - Stuteskallen & Otertjernsåsene

25/9-2011

Du har sikkert hørt at noen kaller åsryggen nord i Maridalen for «Maridalsalpene». Tilsvarende har Sørkedalen flere slike høye åsrygger både i øst inn mot Nordmarka, og mot nord inn mot Krokskogen. Vi har valgt den sistnevnte, mot Krokskogen. Dette er den samme ryggen som en mil lengre nord ender ved Oppkuven, 704 meter over havet, Oslomarkas tredje høyeste punkt. Men, vi trenger ikke å gå så langt mot nord for å
få god utsikt. Med en klar høstdag, så vil dette bli en meget bra tur!

Vi tar utgangspunkt på Skansebakken i Sørkedalen. Herfra går vi vestover mot øvre Lyse og deretter skauleis på rødmerket løype opp til Stuteskallen. Denne står som en fin portal ut mot Sørkedalen, og har god utsikt utover. Vi går helt opp på toppunktet. Herfra traverserer vi langs ryggen mot Otertjernsåsane, og besøker begge toppunktene på henholdsvis 531 og 534 meter over havet. Fin utsikt!

Etter en rast på nordre topp, (ta med matpakke, drikke og sitteunderlag), så går vi ned lia nord for kraftlinjen «Noreledningen». Vi følger etter hvert bekkedalen mellom Sildekulpane og midtre Lysedam, til vi kommer ut på en grusvei som bringer oss ned til Midtre Lysedam.

Her blir det en ny rast. Siste etappe er de siste 4 km ned til Skansebakken. Vi går denne på blåmerket sti, øst for den veien som er skiløype vinterstid.

I partiene på toppene vil dette være en tur litt utenom etablerte stier, og kan være litt kronglete over korte strekninger uten at dette vil være særlig utfordrende. Godt fottøy er viktig. Mest utfordrende er nok den første delen hvor det blir en del stigning med over 200 høydemetre. Men, vi tar turen i et rolig tempo. For øvrig er det greit terreng. Total lengde er ca. 11 km.

Ta med: matpakke, drikke og sitteunderlag, samt solide sko.

Turfakta

Avreise: Med biler fra Sporveismuseet på Majorstuen kl. 11:00. Si ifra ved påmelding om du disponerer bil. Vi møtes på Skansebakken kl. 11:30.

Kart: Nordmarka sommer

Påmelding: Til kontaktpersonen innen 23. september 2011.

Kontaktperson: Magne Arentsen <magne@friluftsklubben.no>